40th Anniversary / 40-lecia

The Polish Highlanders Association of Canada recently celebrated 40 years in 2018. To commemorate the Anniversary Polish Highlanders from around the world gathered in Brampton Ontario for a special mass followed by a banquet. Scroll down for video & photos, to view more click here.

W dniu 14 kwietnia 2018 roku w pięknej świątyni w Parafii św. Eugeniusza de Mazenod w Sanktuarium Matki Boskiej Ludźmierskiej w Brampton, uroczysta Msza św. rozpoczęła jubileuszowe obchody.
Mszę św. celebrował kapelan Związku Podhalan w Polsce ks prałat Władysław Zązel, asystowali: ks Adam Filas – kapelan Zw. Podhalan w Kanadzie i wice kapelan Związku Podhalan w Ameryce, proboszcz O Wojciech Błach, ks Władysław Karciarz – góral – współzałożyciel Związku Podhalan w Kanadzie oraz ks Jan Burczyk – wice kapelan Związku Podhalan w Kanadzie.
Na uroczystej mszy św odbyło się poświęcenie nowego sztandaru Związku Podhalan w Kanadzie. Wzięły udział także poczty sztandarowe i delegacje przybyłe z różnych stron świata. Delegacja z Polski na czele z prezesem Andrzejem Skupniem i sztandar Związku Podhalan w Polsce.

Delegacja z Austrii z prezeską Anną Naglak i sztandar Związku Podhalan w Austrii.
Najliczniejszą zagraniczną Delegację stanowili przedstawiciele Związku Podhalan w Ameryce Północnej z prezesem Józefem Cikowskim na czele, wice prezesem Zdzisławem Dorula, wice prezeską Zofią Bobak Ustupską, sekretarz generalną Heleną Studencką.
Na uroczystość przybyli także przedstawiciele koła Biały Dunajec z prezesem Janem Królem i byłym prezesem ZPPA Andrzejem Gędłek, przedstawiciele koła Szaflary z prezeską Katarzyną Kalata, przedstawiciele koła Ząb z prezesem Krzysztofem Bukowskim, przedstawiciele koła Bustryk z prezeską Anną Zalińską, która robiła także pamiątkowe zdjęcia a także wice prezeska koła Gliczarów Górny Małgorzata Dorula.
Delegacje kół z USA przybyły na Jubileusz z pocztami sztandarowymi.
Byli także przedstawiciele koła z New Jersey – wice prezes Wojciech Kozieł z małżonką.
Liczna grupę stanowiły oddziały Związku Podhalan w Kanadzie – Edmonton, Calgary, Vancuver, Oshava i Orengeville.
Po mszy św wszyscy goście przeszli na salę bankietową, gdzie odbył się uroczysty Jubileuszowy Bankiet.
Na bankiecie nie zabrakło przemówień, gratulacji, wspomnień i błogosławieństw na dalsze lata działalności, które przekazali licznie zgromadzeni na sali goście.
Prezes Józef Cikowski powiedział między innymi:

”Górole,górole góralsko muzyka
Cały świat obejdzies
Nima takiej nika.”

My górole z różnych stron świata, gromadzimy się dziś tysiące kilometrów od Ojczyzny, aby wspólnie świętować piękny Jubileusz 40 lecia powstania Związku Podhalan w Kanadzie. Dziś słowa tej znanej góralskiej przyśpiewki, maja wymiar szczególny i pewnie nieraz będziemy ją słyszeć w czasie tego bankietu.

Władysław Orkan napisał -….” ze wsią swoją rodzinną żyj – i daj jej to, co najlepsze z duszy swej. Wróć braciom, coś wiedzą zdobył. Nie przecinaj korzeni łączących cię z rodnom ziemią – choćbyś na krańcu świata się znalazł, to tak, jakbyś przeciął żyły żywota….”
Te mądre słowa, bardzo pasują do dzisiejszego spotkania.

Bo czymże innym jest spotkanie Górali z różnych stron świata, jak nie łącznością ze swoja rodną ziemią.
Ziemią ojców naszych. Powiem więcej, jest hołdem, dla tradycji podhalańskich, tak mocno zakorzenionych w sercach każdego Górala, choćby się znalazł na krańcu świata. To bardzo cieszy i napawa dumą, ale także refleksją. Jakże mocna musi być ta więź, jak mocne jej umiłowanie. To, że tu dziś jesteśmy, dobitnie o tym świadczy. Bardzo się cieszę, że dostąpiłem tego zaszczytu i jako prezes mogę tu być z wami, razem z członkami mojego Zarządu – Związku Podhalan w Północnej Ameryce. Przywozimy dla was moc gratulacji i życzeń od wszystkich góroli w Chicago.

Przyjmijcie szczere gratulacje!!
40 lecie to piękny Jubileusz, ale także ogrom pracy. Dziś myśli nasze lecą do wszystkich tych ludzi, którzy założyli i prowadzili tą organizację na przestrzeni lat.
Obecnemu Zarządowi z prezeską Agnieszką Zagórską, wszystkim członkom Związku Podhalan w Kanadzie, życzymy jeszcze wielu wspaniałych Jubileuszy, satysfakcji ze swojej pracy i wiele wzajemnej życzliwości.
Mam nadzieję także, że współpraca pomiędzy naszymi bratnimi organizacjami, będzie układać się bardzo dobrze.
Szczęść Wom Boże na dalsze lata”.

Po przemówieniach rozpoczęła się wspaniała zabawa, która trwała do późnych godzin nocnych.

Obrady l Sejmu ZP rozpoczęła msza św w przepięknym kościele w Brampton, w której uczestniczyli przybyli goście z różnych stron świata, delegaci oddziałów ZP w Kanadzie, licznie zgromadzona kanadyjska Polonia. Mszę św celebrował ks prałat Władysław Zązel w asyście ks proboszcza O Wojciecha Blach i wice kapelana Adama Filasa.

Dzień 15 kwietnia 2018 roku, to historyczna data – data I SEJMU Związku Podhalan w Kanadzie. Bo chociaż Związek Podhalan w Kanadzie obchodził 40 lecie powstania, miał swoją Konstytucję, to struktury Związku Podhalan utworzyły się, podczas l Sejmu ZP w Kanadzie. Do tej pory działali na zasadzie jednej wspólnej organizacji. Jednak zaczęły się tworzyć oddziały w różnych częściach Kanady i była potrzeba utworzenia Zarządu Głównego i poszczególnych oddziałów.

Przewodniczącym l Sejmu był Stanisław Szaflarski Dziana.
W obradach uczestniczyli przedstawiciele i prezesi Związku Podhalan w Polsce – Andrzej Skupień, USA – Józef Cikowski i Austrii – Anna Naglak. Podzielili się swoimi bogatymi doświadczeniami i udzieli swoich rad. Pomogli sprawnie poprowadzić obrady l Sejmu a także przeprowadzić wybory Zarządu Głównego.

Zaprzysiężenie nowego Zarządu Głównego z rąk ks prałata Władysława Zązla i wice kapelana Adama Filasa odebrali nowo wybrani członkowie zarządu.
Prezes Agnieszka Zagórska poprowadzi Związek Podhalan w Kanadzie przez następne 3 lata.

Zarządowi Głównemu i członkom Związku Podhalan w Kanadzie składamy szczere GRATULACJE.
Zyczymy wielu sukcesów w działalności związkowej a także owocnej współpracy z bratnimi organizacjami na świecie.
Cieszy fakt, że Związek Podhalan rośnie w siłę, jednoczy się, staje się ogromną międzynarodową Organizacją.

Video Source:  Thomas Solo